logo
homeIcon
  1. separatorBlog
  2. separatorÚttörők: a nőnap tisztelgése világszerte
REKLÁM

Úttörők: a nőnap tisztelgése világszerte

Úttörők: a nőnap tisztelgése világszerte

A nemzetközi nőnapot minden év március 8-án ünnepeljük. Első előzménye 1910-re nyúlik vissza, amikor a dániai Koppenhágában tartott második nemzetközi szocialista nők konferenciáján úgy döntöttek, hogy a dolgozó nők nemzetközi napját hirdetik meg. A kezdeményezés mögött olyan történelmi jelentőségű nőjogi aktivisták álltak, mint Clara Zetkin és Rosa Luxemburg. Konkrét dátumot nem határoztak meg, de a hónapot igen: Március. Miközben az ünneplést fokozatosan egyre több országra terjesztették ki, a dátum az egyes nemzetek konkrét eseményei szerint változott egyik napról a másikra. Egyre többször látták, hogy a nők különböző feladatokat látnak el, és mindenféle ügyeket intéznek. Hogy hogyan alakult ki ez a dátum, az már önmagában is téma. Útközben különböző események történtek, amelyek a nők egészét arra késztették, hogy felemeljék követelésüket a nők szerepvállalása és a nemek közötti egyenlőség érdekében.

  1. március 8-án több ezer textilipari munkásnő döntött úgy, hogy a "Kenyér és rózsa" jelszó alatt New York utcáira vonul, hogy tiltakozzon a nyomorúságos munkakörülmények ellen, és munkaidő-csökkentést követeljen. Ez volt az egyik első tüntetés a jogaikért folytatott harcban. Ezek a nők úttörők voltak!

Lépések az egyenlőség felé

Általános iskolai oktatás

2.jpg

Jelentős eredmények születtek a nők általános iskolai oktatáshoz való hozzáférése terén, és több ország már elérte az oktatásra vonatkozó globális célt.

A nők írni-olvasni tudása

3.jpg

Világszerte figyelemre méltó előrelépés történt az írni-olvasni tudás terén mind a fiatalok, mind a felnőttek körében, az írni-olvasni tudók aránya 78%, illetve 67%. Bár a legalacsonyabb arányok a vidéki területeken, és különösen a nők körében a Szaharától délre fekvő afrikai országokban tapasztalhatók.

A nők és a munkaerőpiac

4.jpg

Az elmúlt években a nők munkaerőpiacra való beilleszkedése figyelemre méltó, a mezőgazdasági ágazatban legalább 50%-os arányban. Ez azonban még mindig az informális szektorra összpontosul, amely sérülékenyebb és rosszabbul fizető.

Nők a parlamentekben

5.jpg

A nők politikai szintű képviselete néhány afrikai országban például meghaladta néhány fejlett ország átlagát, a nők által betöltött parlamenti helyek száma rekordot döntött. Ez a helyzet Ruandában, ahol a világon a legmagasabb a nők aránya a nemzeti parlamentekben (63,8%). Az Európai Unió három tagállamában 2021-ben a nők aránya a parlamentben 20% alatt volt, Magyarország 13%-kal a legrosszabb helyen állt. Ez az ország a 2022. áprilisi parlamenti választásokon sem javított a helyzetén, ahol mindössze egy női képviselőt nyert, és így mindössze 13,6%-ot ért el. Átlagosan 2003 és 2021 között a nők aránya nem haladta meg a 10%-ot a parlamentben.

A nők képviselete a politikában

6.jpg

Több ország is bevezette a kvóták valamilyen formáját a politikai szférában és a döntéshozatalban való kiegyensúlyozott részvétel elérése érdekében. Ilyen a Kongói Demokratikus Köztársaság, amely 15%-ról 30%-ra emelte a női jelöltek kvótáját a politikai pártokban.

A Ajanlatok 365 elhozza neked a kedvenc magyarországi üzleteid kedvezménykatalógusait. Sok már női tulajdonban van, akik lassan kiérdemelték a helyüket az üzletben.

REKLÁM
arrowDown

Copyright © 2024 Ajánlatok 365 .Minden jog fenntartva. Tilos a szövegek másolása és felhasználása előzetes írásos megegyezés nélkül. A termékek fotói, képei és katalógusai csak szemléltető célokra szolgálnak. Az akciós árak a weboldalon feltüntetett hivatalos forgalmazóktól származnak. Az ajánlatok a lejárati dátumig vagy a készlet erejéig érvényesek. Ez a weboldal célja tájékoztató jellegű és nem lehet felhasználni a termékek megszerzéséhez. Az árak változóak lehetnek a lokációtól függően.